Wie schrijft die blijft.

Via ons blog kunt u ons volgen, maar ook terug kijken naar alle mooie momenten die we met elkaar beleefd hebben. We hopen u ook de komende jaren te ontmoeten aan de Heiligeweg, maar willen ook graag via deze weg met u in verbinding blijven.


 

De Bres Coronaproof

Omdat een groot aantal van onze bezoekers en vrijwilligers in de risicogroep vallen, willen we de activiteiten die wèl mogelijk zijn binnen de Bres op een veilige manier laten plaatsvinden. Een gift uit het noodfonds van Stichting Dak maakt mogelijk dat we de koffiebar af  kunnen schermen met plexiglas, bij de voordeur een desinfectiezuil kunnen plaatsen,  latex handschoentjes, desinfectiegel, professioneel schoonmaakmiddel aan kunnen schaffen. Na het bevestigen van de benodigde materialen, het aanbrengen van de looprichting en afplakken van zitplaatsen en het uitschrijven van een protocol zijn we er klaar voor om de activiteiten uit te breiden. Zo wordt er wekelijks gekookt en maaltijden uitgedeeld, er wordt in een klein groepje hardgelopen onder begeleiding van een coördinator en we organiseren één op één contactmomenten met bezoekers door middel van een kopje koffie op een  bankje buiten of een kleine lunch in de buitenlucht.

Thanks for everything!!!

♥♥♥   Lieve mensen van de Bres   ♥♥♥

Wij krijgen lekker eten,

dat willen jullie niet weten.

Ik voel me hier thuis,

en 't is hier altijd pluis!

Lekkere koffie en iets lekkers erbij!

Daarvan wordt ik iedere keer weer blij.

Jullie zijn allemaal lieve mensen,

wat hebben we nog meer te wensen!

Luisteren kunnen jullie  ook heel goed,

dat geeft ons weer véél moed!

 

september 2020, alvast bedankt voor alles, afzender: Bernadet K.

 

In memoriam Paul Versloot

 

Overlijdensbericht van Paul Versloot in Trouw

 

Op dinsdag 7 april kregen wij bericht dat Paul op tragische wijze is overleden. Zijn lichaam is uit het Zwarte Water bij de Holtenbroekerdijk uit het water gehaald.

We hebben onze condoleances aan de contactpersoon kunnen overbrengen, een nicht van Paul. Zij vertelde over het tragische leven dat hij heeft gehad.

 Paul is een tijdlang een trouwe bezoeker van de Bres geweest; een prettige , rustige man, nogal in zichzelf maar zeker niet onvriendelijk.

 Dit bericht raakte ons allemaal en we willen hem gedenken op deze manier; het kaarsje in de Bres met zijn foto erbij kan nu helaas niet omdat we vanwege het Coronavirus gesloten zijn.

 

De Bres gesloten in verband met corona

Helaas heeft het bestuur van de Bres moeten beslissen om de Bres voorlopig te sluiten. In verband met de veiligheid van onze vrijwilligers en bezoekers was het niet langer verantwoord om open te blijven. We hopen op jullie begrip. Houd de website en twitter in de gaten voor de laatste ontwikkelingen of neem contact op via 038-4213155 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bedrijfshulpverlening in de Bres

In het voorjaar 2019 geeft het bestuur groen licht om bezig te gaan met de deskundigheidbevordering  van vrijwilligers en coördinatoren. Er wordt onderzoek gedaan naar de behoeftes en mogelijkheden. De conclusie is dat je bij deskundigheidbevordering als eerste denkt aan Bedrijfshulpverlening (BHV): wat te doen bij een beginnend brandje en hoe handel je correct als één van de bezoekers onwel wordt?  In deze situaties is immers professioneel handelen geboden!

Column Een tientje dat goud waard is.

Het is op deze plaats al vaker opgemerkt maar ik doe dat nu opnieuw: ‘Het zijn de kleine dingen die er toe doen’. Dat geldt zeker binnen en rond ons inloophuis. Op zondag 27 oktober jl. bleek dat eens temeer. Tijdens de ochtenddienst in de ‘Open Kring’ in Stadshagen mocht ik een korte toelichting geven over het reilen en zeilen van de Bres. Immers, het weekend erna zou een fancyfair worden gehouden waarvan de opbrengst bestemd was voor de Bres.

Hardloopnieuws van de Guppies!

Zoals eerder al geschreven zijn we in april 2019 met een hardloopgroepje gestart vanuit de Bres.
Met één bezoeker zijn we gestart. Dat ging goed, elke week liepen we en hij/wij gingen snel vooruit.

Zwolse Haringparty 19 juni 2019

Met een podium op het Grote Kerkplein, tenten, barretjes, muziek en haringuitgiftepunten organiseert de Zwolse Rotaryclub de derde Zwolse Haringparty. Wat heeft de Bres met zoute haring te maken zou je denken, heel veel blijkt tijdens de turbulente veiling van het eerste vaatje Zwolse haring. Dit jaar gaat de helft van de opbrengst namelijk naar het inloophuis de Bres.

In de coronatijd contact per telefoon

De mogelijkheid voor bezoekers om in telefonisch contact te komen met de coördinatoren tijdens het corona tijdperk.

 

20200914_150047.jpg

Toen de Bres genoodzaakt was om de deuren te sluiten in verband met de RIVM-maatregelen als gevolg van de Corona pandemie, ontstond de prangende vraag hoe blijven we in contact met onze bezoekers?

 

Het borrelt in de pannen bij Inloophuis de Bres in Zwolle

 

Ondanks dat het inloophuis al enige tijd gesloten is vanwege de Corona-crisis, wordt er achter de schermen gewerkt en gezocht naar mogelijkheden. Inmiddels zijn er mobiele telefoons aangeschaft zodat we beter bereikbaar zijn voor onze vaste bezoekers. 

In memoriam: Sjors Hiemstra (59 jaar)

 

3912deb8-c6f9-4c20-afa8-5bd717bc9531.JPG

Als Bres hebben we afscheid moeten nemen van George, beter bekend als Sjors. Halverwege oktober 2019 kreeg Sjors het ergst denkbare nieuws; een tumor op zijn longen en uitzaaiingen in de rest van zijn lichaam. Chemotherapie wilde hij niet, hij had zijn moeder zien lijden onder zo’n behandeling en dat wilde hij onder geen beding. Sjors draaide er niet omheen, hij zei als je er naar vroeg: “het is einde verhaal, ik ga dood”.

Sjors is geboren in Canada, maar samen met het gezin op kleuterleeftijd weer teruggekomen naar Nederland, hij had altijd nog een keer terug willen gaan naar Canada, in zijn herinnering een prachtig land, helaas is het daar nooit van gekomen.

Sjors kwam al jaren bijna iedere middag in de Bres om te klaverjassen met een vast groepje fanatieke klaverjassers. Hij kwam graag in de Bres, toen hij er eigenlijk al te ziek voor was sleepte hij zich van bankje naar bankje voort om in de Bres te komen. Eén van de laatste keren is hij met een taxi teruggebracht, Sjors kon niet meer! Bij de opening van de nieuwe keuken op 1 december 2020  was Sjors nog aanwezig, gehaald en gebracht door een vrijwilliger, Sjors genoot van zijn laatste bezoekje.

Een paar weken na de diagnose ging het thuis helemaal mis, hij had zoveel pijn dat hij 112 belde en kwam in het ziekenhuis terecht. Terug naar huis kon niet meer, hij kwam terecht in Hospice Lotus om zich voor te bereiden op zijn sterven, vanuit de Bres hielden we contact met hem.  De periode bij Lotus heeft Sjors ook veel moois gebracht, sinds 18 jaar had hij tot zijn grote blijdschap weer contact met zijn broer en zus. Hij werd goed verzorgd in Lotus en kreeg de beschikking over een scootmobiel, waardoor hij weer wat mobiel werd. De wensmedewerker van Lotus deed een oproep op Twitter voor hem om een ritje met een zijspanmotor mogelijk te maken, dit lukte, wat was Sjors trots, iedereen mocht de filmpjes zien! Sjors had nog een wens, hij wilde graag een tattoo laten zetten op zijn borst, ook deze wens kon werkelijkheid worden. Sjors maakte van iedere dag in Lotus een “zinvolle” dag, want zo zei hij; als ik per dag iemand aan het lachen kan maken, is mijn dag een goede dag geweest.

Sjors mocht 59 jaar worden, hij had graag willen blijven leven, maar had vrede met zijn sterven.  Hij heeft moeilijke periodes gekend in zijn leven en pijnlijke ervaringen met het tot in het relatie staan tot de ander. Toch stonden in zijn nieuw verworven tattoo de namen van zijn opa, oma, moeder, ome Henk en zijn liefje, omdat ik van ze hou, vertelde Sjors in een interview in de Stentor.  Sjors is op 1 maart 2020 overleden en op zijn verzoek in stilte gecremeerd.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


 

Rotary Zwolle bezoek de Bres

Bezoek Rotary 13 augustus aan de Bres.
Op 13 augustus brachten zo’n 30 leden van de Zwolse Rotary een bezoek aan de Bres. Dit gebeurde op verzoek van de Rotary die door dit bezoek kennis wilde maken met datgene waarvoor de de Bres staat.

Voorwoord Bresinfo december 2019

Voorwoord
We staan op de drempel van het jaar 2020. Een goed moment om even stil te staan bij de ontwikkeling van ons inloophuis de Bres. Want in maart 2020 bestaat de Bres 20 jaar.
Dat geeft een dubbel gevoel. Mooi, omdat we al zolang een veilig thuis kunnen bieden aan mensen die kwetsbaar zijn in onze samenleving. Op deze plek mogen zij zichzelf zijn en kan een netwerk worden uitgebouwd. 

Zo zijn we een familie……

Zo zijn we een familie…… Aldus een bezoeker tijdens de maaltijd, vergenoegd om zich heen kijkend, op zoek naar bevestiging.

De ervaring van coördinatoren en vrijwilligers van de Bres is dat de bezoekers zelden voor zichzelf koken en vaak afgaan op gratis aangeboden maaltijden in de stad, denk hierbij o.a.:  Er is hoop eetcafé, de Soepbus en de aanloop in de Plantagekerk. 

Bij Inloop De Bres gaan de voetjes van de vloer!

Aandacht, ontspanning én fijn verzorgde voeten. Bezoekers van de Bres genoten afgelopen week zichtbaar van de pedicure behandeling waarop ze werden getrakteerd door het Pedicure Netwerk Zwolle.