De Bres in De Stentor

De Stentor 29 oktober 2020 door Francisca Muller 

Een prakje en een praatje: zo zet inloophuis De Bres in coronatijd de deur op een kier voor eenzame Zwollenaren

Met een bekertje drinken in de hand staat Theo Handgraaf op de stoep van het gesloten inloophuis De Bres in Zwolle. Normaal zou hij lekker binnen zitten. Een kaartje leggen, koffie drinken, een praatje maken. Nu komt hij er een warme maaltijd afhalen, net vers gekookt door de vrijwilligers. Door eens per week eten uit te delen houden ze toch contact met hun vaste bezoekers. En dat wordt zeer op prijs gesteld, vertelt Theo terwijl hij zijn maaltijd veilig in de fietstas opbergt. ,,Het is lekker en het scheelt in de kosten. Dat telt ook mee, toch?” zegt hij met een vette knipoog. Zelf koken, dat doet hij eigenlijk nooit. ,,Niks aan in je eentje.” Na een praatje met een van de vrijwilligers stapt hij weer op de fiets.

 

Kop koffie 
De Bres is al vele jaren een plek waar iedereen terecht kan voor een gesprekje of een kop koffie, om de krant te lezen of een spelletje te doen. En wil je er alleen maar even zitten om warm te worden zonder gezeur aan je kop, dan kan dat ook. Zelfs je hele naam opgeven hoeft niet, alleen de voornaam wordt genoteerd. 't Is allemaal bedoeld om de drempel van de huiskamer zo laag mogelijk te houden, zegt Dini Holstege van De Bres.

In de praktijk zijn het vooral eenzame mensen, thuislozen en mensen met psychische problematiek die De Bres opzoeken. Af en toe een keertje of, zoals Theo Handgraaf, bijna elke dag. Voor hem is het een tweede huiskamer.

Maar door corona is alles anders geworden, vertelt Dini Holstege. ,,Eerst waren we een hele tijd dicht. We hebben er wel alles aan gedaan om in contact te blijven met onze vaste bezoekers. Best lastig als je mensen alleen bij de voornaam kent. Op het raam hebben we de telefoonnummers gezet waarop we te bereiken waren. Zodat mensen toch hun verhaal kwijt konden. Met sommige mensen die het moeilijk had-den hebben onze vrijwilligers ook ontmoetingen georganiseerd. Een wandeling maken of een kopje koffie drinken in het park."

Na de versoepeling van de coronamaatregelen ging De Bres weer voorzichtig open. ,,Maar wel heel anders dan anders.  Maximaal tien mensen, die dan anderhalf uur mochten blijven. Daarna gingen we alles poetsen en mocht een volgende groep van tien komen. En mensen moesten zich vooraf registreren, wat voor sommigen ook een te hoge drempel was.” 

Sinds vorige week is het inloophuis weer terug bij af. De deuren blijven zeker-heidshalve voorlopig dicht. Des te blijer is Dini Holstege met de maaltijdverstrekking die nu al een half jaar draait. ,,Toen de coronacrisis uitbrak hebben we besloten om elke week een maaltijd voor onze vaste bezoekers te maken. Tussen de 30 en 40 mensen komen die dan op maandagmiddag ophalen. 

Vaak is er een extraatje bij, zoals een toetje of fruit. En ze krijgen altijd wat te drin-ken. Zo'n vast moment in de week geeft mensen houvast. Ze mogen niet binnen-komen maar het is toch even een contactmoment. Ze kunnen hun verhaal kwijt én ze zijn verzekerd van een gezonde maaltijd."

Hele week op teren
Dankzij sponsoring van een bedrijf krijgt De Bres elke week ingrediënten voor een gevarieerde warme hap binnen. Vanaf eind deze week komt er nóg een uitdeelmoment, zegt Holstege. ,,Maaltijdsoep met een broodje op vrijdag.” Jan van 't Hul is er blij mee. De Frion-cliënt komt al vanaf het begin op maandag in zijn scootmobiel zijn maaltijd halen. ,,Dan ben ik er toch even uit. Even een babbeltje maken. Daar moet ik dan de hele week weer op teren. Nu hoor ik dat ik op vrijdag voortaan ook kan komen. Heb ik weer iets om naar uit te kijken."

 Bekijk ook een video op de website van De Stentor.

Foto door Frans Paalman