In memoriam: Sjors Hiemstra (59 jaar)

 

3912deb8-c6f9-4c20-afa8-5bd717bc9531.JPG

Als Bres hebben we afscheid moeten nemen van George, beter bekend als Sjors. Halverwege oktober 2019 kreeg Sjors het ergst denkbare nieuws; een tumor op zijn longen en uitzaaiingen in de rest van zijn lichaam. Chemotherapie wilde hij niet, hij had zijn moeder zien lijden onder zo’n behandeling en dat wilde hij onder geen beding. Sjors draaide er niet omheen, hij zei als je er naar vroeg: “het is einde verhaal, ik ga dood”.

Sjors is geboren in Canada, maar samen met het gezin op kleuterleeftijd weer teruggekomen naar Nederland, hij had altijd nog een keer terug willen gaan naar Canada, in zijn herinnering een prachtig land, helaas is het daar nooit van gekomen.

Sjors kwam al jaren bijna iedere middag in de Bres om te klaverjassen met een vast groepje fanatieke klaverjassers. Hij kwam graag in de Bres, toen hij er eigenlijk al te ziek voor was sleepte hij zich van bankje naar bankje voort om in de Bres te komen. Eén van de laatste keren is hij met een taxi teruggebracht, Sjors kon niet meer! Bij de opening van de nieuwe keuken op 1 december 2020  was Sjors nog aanwezig, gehaald en gebracht door een vrijwilliger, Sjors genoot van zijn laatste bezoekje.

Een paar weken na de diagnose ging het thuis helemaal mis, hij had zoveel pijn dat hij 112 belde en kwam in het ziekenhuis terecht. Terug naar huis kon niet meer, hij kwam terecht in Hospice Lotus om zich voor te bereiden op zijn sterven, vanuit de Bres hielden we contact met hem.  De periode bij Lotus heeft Sjors ook veel moois gebracht, sinds 18 jaar had hij tot zijn grote blijdschap weer contact met zijn broer en zus. Hij werd goed verzorgd in Lotus en kreeg de beschikking over een scootmobiel, waardoor hij weer wat mobiel werd. De wensmedewerker van Lotus deed een oproep op Twitter voor hem om een ritje met een zijspanmotor mogelijk te maken, dit lukte, wat was Sjors trots, iedereen mocht de filmpjes zien! Sjors had nog een wens, hij wilde graag een tattoo laten zetten op zijn borst, ook deze wens kon werkelijkheid worden. Sjors maakte van iedere dag in Lotus een “zinvolle” dag, want zo zei hij; als ik per dag iemand aan het lachen kan maken, is mijn dag een goede dag geweest.

Sjors mocht 59 jaar worden, hij had graag willen blijven leven, maar had vrede met zijn sterven.  Hij heeft moeilijke periodes gekend in zijn leven en pijnlijke ervaringen met het tot in het relatie staan tot de ander. Toch stonden in zijn nieuw verworven tattoo de namen van zijn opa, oma, moeder, ome Henk en zijn liefje, omdat ik van ze hou, vertelde Sjors in een interview in de Stentor.  Sjors is op 1 maart 2020 overleden en op zijn verzoek in stilte gecremeerd.