Wie schrijft die blijft.

Via ons blog kunt u ons volgen, maar ook terug kijken naar alle mooie momenten die we met elkaar beleefd hebben. We hopen u ook de komende jaren te ontmoeten aan de Heiligeweg, maar willen ook graag via deze weg met u in verbinding blijven.


 

Loopgroep de Bres wandelt het jaar uit met lichtbeeldenroute.

2021 was ondanks alle ingewikkeldheden rond Corona een goed jaar voor de Bres-loopgroep. We zijn allemaal voorzien van goede, nieuwe schoenen en zijn doorgaans met de hele club wekelijks aan het lopen geweest. Hier en daar een spijbelgevalletje of blessure maar eigenlijk mag dat geen naam hebben. Helaas werd de St. Nicolaasloop afgezegd die we samen zouden lopen.

 

Hoe inloophuis De Bres overeind blijft

Een kopje koffie, potje kaarten, kommetje soep. En vooral: Enige aanspraak. Dat is waarom zo'n dertig mensen dagelijks binnenlopen bij inloophuis De Bres. Het is de plek in Zwolle waar ze altijd terecht kunnen. Zelfs als de subsidie wegvalt, of een pandemie de deuren dicht dwingt. Drie telefoongesprekken over hoe De Bres en haar bezoekers overeind blijven.

 

In Memoriam Hendrik Goris

Hendrik was jarenlang een regelmatige bezoeker van de Bres, we herinneren hem als een rustige liefdevolle en vriendelijke man, die helaas een triest leven heeft gekend. Een periode uit zijn leven werd beheerst door een verslaving aan alcohol en drugs, met als gevolg dat hij op afstand van zijn familie kwam te staan. Er kwam gelukkig een  moment dat hij besloot in één keer te stoppen met de middelen waaraan hij verslaafd was ‘Cold turkey’. 

      

Voorwoord De Bresinfo december 2020

Op dit moment wordt ons leven mede bepaald door het Coronavirus dat begin 2020 ons land overviel. Ook de Bres is hiermee geconfronteerd en dat heeft vervelende gevolgen.

Het gedenken van ons 20 jarig bestaan kon niet doorgaan. Zelfs onze deuren gingen dicht, wat grote gevolgen had voor onze bezoekers. Het dagelijkse loopje, de structuur in de dag, het toch al schaarse contact met anderen verdween.

 

Nieuwe outfits voor de hardlopers van de Bres

Inmiddels zijn we ‘een serieus hardloopgroepje’ geworden. Na de voorzichtige start in april 2019, zijn we nu, oktober 2020, al ruim een jaar aan het rennen met drie vaste bezoekers van het inloophuis; Hendrie, Dave en Adam. Daar is Jan bijgekomen (trainer van de Warmlopers), die ons technisch wat extra’s kan bieden. Heel fijn, al mopperen we graag een beetje als hij versnellingsoefeningen op het programma heeft. Sinds kort is ook vrijwilligster Ans erbij, naast mij (Dini) de tweede dame in het groepje. In de eerste Corona periode (mrt/april/mei) zijn we tijdelijk gestopt maar sinds juni trainen we wekelijks weer stug door. Een week niet vanwege de hittegolf maar verder hebben we steeds de minst warme momenten gezocht. Er is echt wat afgezweet en gepuft deze zomermaanden door ons.

Maaltijd afhaal project

“Voor mij zijn jullie mijn surrogaatfamilie” zegt een bezoeker spontaan tijdens het afhalen van de wekelijkse maaltijd.“

Op maandag 11 mei 2020 is de Bres begonnen met het wekelijks koken van een maaltijd voor de vaste gasten. Bij het telefonisch benaderen van de bezoekers bleek er enorm veel behoefte aan een gezonde maaltijd, dat was het begin!. De vrijwilligers bleken van harte bereid de handen weer uit de mouwen te steken; ze koken, delen uit, leggen contact en ruimen weer op. Oók zij missen de Bres, hun collega’s en de bezoekers en waren blij weer wat te kunnen doen.

Sinterklaas bij De Bres

Zondag 5 december heeft stichting Present ervoor gezorgd dat Sinterklaas en twee kleurrijke Pieten de Bres kwamen bezoeken. En oh wat blijft dat altijd een spannende toestand. 

Activiteiten mogen weer, wat een verademing!

Er mag in de Bres weer gekaart, gesjoeld, gepuzzeld en de krant gelezen worden. Ook is er een begin gemaakt met creatieve middagen. Wat een plezier om mee te maken en te zien. De Bres wordt fleuriger van blije bezoekers!!

 

 

 

 

Nieuwe loopschoenen en kleding voor lopers van De Bres

Gisteren zijn 2 lopers van begeleidster Dini van De Bres voorzien van nieuwe loopschoenen en een lekkere korte loopbroek voor de zomer. Zo kunnen ze er voorlopig weer tegen aan. Run2Day weer bedankt voor jullie bijdrage. Samen kom je verder!


Gift van 1000 voor De Bres!

De Lionsclub Zwollerkerspel heeft 1.000 euro geschonken aan De Bres. De 1.000 euro heeft Lionsclub Zwollerkerspel opgehaald met de zogenoemde wijnactie. Deze actie, waarbij wijn wordt verkocht voor een goed doel, vindt jaarlijks plaats. Het is de eerste keer dat De Bres de opbrengst ontvangt.

 

De Bres in De Stentor

De Stentor 29 oktober 2020 door Francisca Muller 

Een prakje en een praatje: zo zet inloophuis De Bres in coronatijd de deur op een kier voor eenzame Zwollenaren

Met een bekertje drinken in de hand staat Theo Handgraaf op de stoep van het gesloten inloophuis De Bres in Zwolle. Normaal zou hij lekker binnen zitten. Een kaartje leggen, koffie drinken, een praatje maken. Nu komt hij er een warme maaltijd afhalen, net vers gekookt door de vrijwilligers. Door eens per week eten uit te delen houden ze toch contact met hun vaste bezoekers. En dat wordt zeer op prijs gesteld, vertelt Theo terwijl hij zijn maaltijd veilig in de fietstas opbergt. ,,Het is lekker en het scheelt in de kosten. Dat telt ook mee, toch?” zegt hij met een vette knipoog. Zelf koken, dat doet hij eigenlijk nooit. ,,Niks aan in je eentje.” Na een praatje met een van de vrijwilligers stapt hij weer op de fiets.

 

In Memoriam Angelo

Vrijdagavond 9 oktober 2020 is in de Herberg onze vaste bezoeker Angelo overleden. Angelo kwam meer dan 10 jaar regelmatig in de Bres, we zullen hem missen. Angelo is 57 jaar geworden.