Begin mei nam Eduard Metselaar na meer dan 20 jaar afscheid als voorzitter van De Bres. Bijna een kwart eeuw heeft hij zich ingezet om eenzame en dak- en thuisloze Zwollenaren een fijne en veilige plek te bieden. Eerst in de rol van penningmeester en vervolgens vele jaren als voorzitter. Dit deed hij met veel passie en gedrevenheid. De goedbezochte afscheidsreceptie gaf wel aan dat zijn werk erg werd gewaardeerd. Hij werd toegesproken door burgemeester Snijders en Wim van Ree, secretaris van het Diaconaal Platform Zwolle en een van de grondleggers van De Bres.
In de afgelopen jaren heeft De Bres regelmatig voor hete vuren gestaan. Eduard ging elke keer weer met hart en ziel de strijd aan om het bestaansrecht van De Bres voor het voetlicht te brengen én het voortbestaan van De Bres veilig te stellen voor de bezoekers. De Bres is voor velen een vaste plek, waar even niets moet, maar waar je jezelf kunt zijn.
Sinds 2024 heeft De Bres, na jaren van onzekerheid heeft weer een subsidie van drie jaar toegekend gekregen. Dit betekent dat we als bestuur en coördinatoren weer kunnen gaan bouwen aan De Bres en bezoekers een fijne plek met activiteiten kunnen bieden. Eduard Metselaar heeft het voorzittersstokje overgegeven aan Peter Lindhoud.
Om de week wordt er op de maandag gekookt en met een groep van 20 personen samen gegeten in de Bres. Als bezoekers mee willen eten, kunnen ze zich hier voor opgeven. De maaltijd wordt bereid door 2 of 3 vrijwilligers die hiervoor op deze dag extra komen. Nadat de boodschappen zijn ingeslagen, beginnen we rond 15:00 met de voorbereidingen. De groenten worden gewassen en gesneden, de aardappelen geschild, vaak met hulp van bezoekers. En zo ontstaat er al een gezellig sfeertje in De Bres. Enkele gasten schuiven na sluitingstijd de tafels aan elkaar en deze worden gedekt, waarna we rond 17:00 aan tafel gaan. Gevarieerde en gezonde maaltijden in de Bres, mooie gesprekken aan tafel en vele “verzoekjes” voor de volgende maandagmaaltijd. “Weet je waar ik nou eens een keer zin in zou hebben?” “Gebakken aardappelen met sla en een gehaktbal”….
En zo is er elke keer “voor elk wat wils”.
Hardloopgroep De Warmlopers is dinsdagavond beloond met de Blauwe Kei. Jan Bakker, nestor van De Warmlopers nam de prijs in ontvangst bij De Brilmeester. De Blauwe Kei is bestemd voor Zwollenaren die zich belangeloos inzetten voor mede-stadsgenoten.
Vorig jaar kreeg Inloophuis De Bres deze prijs. Volgens traditie mag de winnaar van de prijs bepalen wie de prijs daarna krijgt en zo de Blauwe Kei doorgeven. De keuze van De Bres viel op De Warmlopers. De hardlopers van deze hardloopgroep lopen voor goede doelen. “De Warmlopers hebben veel voor ons gedaan”, aldus Dinie Holstege. Ze is samen met Gea van Hulst coördinator van De Bres en reikte dinsdagavond de prijs uit aan Bakker. “De Warmlopers is een mooie groep mensen”, sprak Holstege.
Bakker verklaarde zeer vereerd te zijn met De Blauwe Kei. “De prijs is van ons. Deze hebben we samen verdiend. Ik ben er trots op. Ze moeten een plek bedenken voor De Blauwe Kei. We hebben nog steeds geen eigen Warmlopershome”, aldus Bakker.
Binnenkort doen maar liefst 65 Warmlopers mee aan de halve marathon in Zwolle en zo’n 15 aan de 4 Engelse Mijlen. De hardloopgroep bestaat uit ruim honderd lopers. Tijdens Halve Marathon Zwolle wordt gelopen voor de goede doelen Matuanka en Er Is Hoop.
Artikel van De Swollenaer door Gerard Meijeringh
Soms zijn er mooie verrassingen in het bestaan van De Bres. 4 April was zo’n dag! Een bezoeker van De Bres heeft ons getrakteerd op een high tea bij Sara’s Sweets. Diegene wilde eens iets voor vrijwilligers en coördinatoren terug doen op een plaats buiten De Bres zodat we een echt uitje zouden hebben. Dit aanbod bracht ons in eerste instantie in verwarring omdat we zo gewend zijn dat wij ‘geven’ en niet ‘ontvangen’. Maar de dankbaarheid die eruit spreekt doet ons echt goed.
In dezelfde periode heeft een andere bezoeker ons verrast met een gift waarbij het verzoek is om daar regelmatig eens iets extra’s van te doen voor de bezoekers. Een flinke schaal fruit neerzetten of eens tosti’s bakken of een ijsje als het straks warmer weer wordt. Wat een lieve gulheid en wat waarderen we dat enorm!