• Welkom
  • Nieuws
  • Zwolse kappers verwennen bezoekers van De Bres: ‘Je ziet dat ze genieten’

Zwolse kappers verwennen bezoekers van De Bres: ‘Je ziet dat ze genieten’

Met een fris kapsel de deur uit. Dat was voor zestien bezoekers van Inloophuis De Bres uit Zwolle dinsdagmiddag 6 december het geval, toen ze kosteloos door vier kappers van kapsalon Hair Today werden geknipt. “Iedereen heeft een verhaal, maar dat hebben vaste klanten ook”, zegt kapper Daphne.

 

Bij De Bres, een ontmoetingsplek voor mensen die het lastig vinden om sociaal en maatschappelijk aansluiting te vinden, worden vaker activiteiten georganiseerd. Ook het knipuitje bestaat al jaren, maar vanwege coronamaatregelen kon dat een tijd niet georganiseerd worden. “Meestal knippen we bij De Bres. Nu dachten we: het is ook tof om mensen bij de kapsalon uit te nodigen, zodat ze bijvoorbeeld ook gewassen kunnen worden. Zo worden ze echt verwend”, zegt manager Roos van Hair Today.

‘De kapsalon is echt een drempel’
Op hun vrije dinsdagmiddag helpen vier kappers, waaronder manager Roos, mee. “Ik probeerde iedereen te motiveren om te komen”, zegt Dini Holstege, een van de drie coördinatoren van De Bres. Ze kent Roos goed, omdat ze zo’n twintig jaar klant is bij de kapsalon. “Sommige bezoekers hebben geen haar of willen niet. En anderen vinden het spannend. De Bres is hun vertrouwde plek, maar deze kapsalon is voor hen een drempel. Het is misschien confronterend door de spiegels.”

‘Sommigen zetten zelf de schaar erin’
Uiteindelijk meldden zestien mensen zich aan voor de kappersactie. Dini tekende vooraf uit hoe ze van De Bres naar de kapperszaak in de Luttekestraat moeten lopen. Daar wacht het team hen op verschillende tijden op en mogen bezoekers zelf hun kapsel bepalen. “Er zijn mensen die vaker naar de kapper gaan, maar sommigen zetten zelf de schaar erin als het te dramatisch wordt. En je hebt alles ertussenin.”

Op hun gemak voelen
Roos doet de knipactie al meerdere jaren. Ze vindt het fijn om zich in te zetten voor de bezoekers van De Bres. “De mensen vinden het altijd superleuk. Ze kletsen ook altijd veel.” Volgens haar zit er weinig verschil tussen hen en vaste kappersklanten. “Iedereen heeft een verhaal, maar dat hebben vaste klanten ook”, licht kapper Daphne toe.

“Maar de mensen zouden zich niet thuis voelen bij een normale kapperszaak”, vult Dini aan. “Voor de deur stond net een vrouw die zichzelf niet altijd verzorgt en niet op de kniplijst stond. Ik vroeg of ze ook wilde, maar dat vindt ze misschien lastig.” Roos: “Het is ook aan ons om ervoor te zorgen dat mensen zich wel op hun gemak voelen. En ze zich niet anders voelen, omdat deze mensen zich soms anders voelen in de maatschappij.”

‘Bij ons kunnen ze zichzelf zijn’
Dini verwacht dat de meeste mensen bij het uitje volop genieten. “Dat zie je aan hun gezicht. Maar het zijn wel mensen die zich soms anders uiten. Niet iedereen zegt ’tof’ of ‘dank je wel’. Ze zijn zeker blij, maar reageren soms anders.” Ook het persoonlijke contact is volgens Dini voor sommigen fijn. “Veel mensen zijn ’thuisloos’, zo noemen we dat bij De Bres. Ze voelen zich alleen bij het inloophuis thuis. Een man komt bijvoorbeeld elke middag een spelletje doen. Hij heeft verder geen sociaal netwerk. Dat geldt voor meer mensen. Bij ons kunnen ze zichzelf zijn en eventueel hun netwerk uitbreiden. Sommigen gaan lekker klaverjassen, puzzelen of kletsen.”

Verrassing met kerst
De volgende verrassing voor de bezoekers van De Bres staat al op de agenda en is vlak voor kerst. “We doen het vooral om mensen lekker in de watten te leggen. Ze genieten er enorm van”, zegt Dini glunderend.

Tekst en foto van In De Buurt Zwolle