Voorwoord nieuwsbrief oktober 2018

Het ‘gewone’ werk is weer begonnen. De vakantieperiode ligt achter ons. Vaak een mooie periode waarin mensen op vakantie zijn geweest in ons land of in het buitenland.

Of dagjes uit zijn geweest. Dit jaar was het heel bijzonder door het prachtige en warme weer. We proberen de sfeer van die vakantie vast te houden en door te zetten in de dagelijkse praktijk.
Echter, dat lukt niet wanneer we weer overgaan tot de normale orde van de dag. Het werk roept, de kinderen moeten weer naar school, we praten bij met familie,  buren en bij het koffie apparaat.

Zo ziet het leven van de gemiddelde Nederlander eruit. Maar er zijn vele anderen die deze vakantieperiode anders beleven. Zij hebben niets te vertellen. Zij zijn niet uit geweest of hebben geen (verre) reizen gemaakt. Voor hen was iedere dag hetzelfde, in januari, in mei, in de vakantie en nu weer in oktober. Geen extraatjes, geen uitjes, niet gezellig kunnen kletsen over je bijzondere ervaringen.

Over het leven van deze mensen – die wij dagelijks ontmoeten in De Bres – gaat het theaterstuk van Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen. De inhoud van dat stuk laat een andere kant van onze samenleving zien. Leven we wel samen? Het is ongemakkelijk om te zien hoe mensen zichzelf verliezen, dus lopen we door. Maar wat gebeurt er als je niet wegkijkt van, maar omkijkt? In deze Bresinfo leest u hier meer over. Het bezoeken van dit theaterstuk wordt van harte aanbevolen.

Een ander onderwerp is het voortbestaan van ons inloophuis. Daarover kan het bestuur positieve berichten laten horen. In de afgelopen maanden is er druk onderhandeld met vertegenwoordigers van de gemeente Zwolle en met een aantal ketenpartners over een extra subsidie. Daarnaast is er een fonds aangeschreven. Het gat in de begroting voor 2018 en 2019 moest worden gedicht. Dat is uiteindelijk gelukt. Het kansfonds, dat onderdeel is van het Fonds Franciscus, heeft ons een subsidie verleend, waardoor het tekort van 2018 en 2019 is afgedekt. We kunnen dus door met de opvang van diegene die ons plekje zo hard nodig hebben. Dat geeft voorlopig rust.
We gaan de komende maanden gebruiken om andere fondsen te zoeken die ons financieel willen ondersteunen bij dit noodzakelijke maar dankbare werk.

Het bestuur bedankt iedereen die ons in de afgelopen moeilijke periode – op welke wijze dan ook - heeft ondersteund.

Eduard Metselaar
voorzitter