Samenwerk dat is pas sterk.

Samenwerk dat is pas sterk. Met als resultaat een warm welkom op zondagmiddag in De Bres

In plaats van één keer per maand zijn de deuren van De Bres van februari tot en met april 2018 elke zondagmiddag geopend.

Iedereen die behoefte heeft aan een praatje, wat gezelligheid en/of het doorbreken van de lange dag is van harte welkom. Een groep vrijwilligers uit verschillende kerken heeft zich spontaan aangemeld als gastvrouw of -heer en wil graag meewerken aan een warm welkom in de winter, voor mensen die het nodig hebben. Dit initiatief komt vanuit het Diaconaal Platform Zwolle in samenwerking met de Plantagekerk, CGK Zwolle en Zwolle Actief.

Er ging een gejuich op toen de bezoekers van De Bres hoorden dat het inloophuis vanaf 4 februari 2018 elke zondagmiddag open gaat. Iets wat ze altijd graag hebben gewild en nu werkelijkheid wordt.  “Dan heb ik wat om naar uit te kijken, want de zondag duurt heel erg lang! ” zegt een vaste bezoeker.
Dit initiatief is opgestart precies vanwege wat deze vaste bezoeker zegt. Door ook op zondag de deuren van De Bres te openen kunnen mensen die niet zo goed (meer) mee kunnen komen in onze maatschappij zich toch ergens thuis voelen. Mensen die vaak door een aaneenschakeling van problemen aan de rand van de samenleving terecht zijn gekomen en meestal eenzaam door het leven gaan.  De gastvrouwen en -heren proberen aandacht te geven aan iedere bezoeker die binnenkomt en leggen contact. Bezoekers worden begroet met een hartelijk welkom en hun naam wordt genoemd, misschien wel de eerste keer die dag. Bij De Bres is iedereen welkom en hoeft er niet aan bepaalde voorwaarden te worden voldaan. Rustig een krantje lezen, samen een spelletje doen of alleen een kopje koffie drinken, zonder gedoe aan je hoofd… Alles is oké.
In De Bres is er ook de ruimte om je levensverhaal kwijt te kunnen. Dit gebeurt meestal pas wanneer er een vertrouwensband is ontstaan. Veel van deze verhalen laten zien dat er niet zoveel hoeft te gebeuren in een mensenleven om aan de andere kant van de samenleving terecht te komen. Soms achtervolgen “verkeerde keuzes” iemand een leven lang.

Het belang van de opvang van de bezoekers in De Bres wordt gelukkig door velen ingezien. Behalve de diaconie van de Plantagekerk en de CGK zijn er meer kerken in Zwolle die De Bres regelmatig (financieel) steunen. Ook particulieren en bedrijven werken graag mee om een warme samenleving te bevorderen. Zo konden bezoekers van De Bres ook dit jaar weer genieten van een goede voedzame maaltijd dankzij de jaarlijkse donatie van een en dezelfde vrouw voor een stamppottenbuffet.  Het is mooi om te ervaren dat er een samenleving is waar naar een medemens wordt omgezien!