Zwolse Haringparty 19 juni 2019

Met een podium op het Grote Kerkplein, tenten, barretjes, muziek en haringuitgiftepunten organiseert de Zwolse Rotaryclub de derde Zwolse Haringparty. Wat heeft de Bres met zoute haring te maken zou je denken, heel veel blijkt tijdens de turbulente veiling van het eerste vaatje Zwolse haring. Dit jaar gaat de helft van de opbrengst namelijk naar het inloophuis de Bres.

In de stromende regen bieden ondernemers op het vaatje haring, wethouder René de Heer gaat als veilingmeester onverstoorbaar door, wat uitloopt op een opbrengst van € 9000. De Bres is vertegenwoordigd en vertelt op het podium in het kort waar de Bres voor staat en waar ze de opbrengst van de haringparty voor willen gebruiken. De Bres is één van de plekken in Zwolle waar er naar gestreefd wordt iedereen het gevoel te geven dat men als mens “waardevol” is, een plek waar aan “zingeving” wordt gewerkt. Een nieuw project staat in de steigers: met en voor elkaar koken!!! De ervaring is dat de bezoekers van de Bres niet of nauwelijks koken, ze hebben vaak een slechte zelfverzorging en/of vinden het gedoe met de potten en pannen de moeite niet waard, of vinden het vreselijk alleen te eten… Dus haal je maar patat, of ben je bij de soepbus een vaste klant. Het nieuwe initiatief is een idee vanuit de bezoekers zelf, de Bres geeft hier graag handen en voeten aan, want dit maakt dat men iets voor elkaar wil en gaat betekenen. Het is oefenen in je aan afspraken houden, een klusje doen ook als je er niet zoveel zin in hebt, en investeren in gezelligheid……
Om dit allemaal een onderdeel te laten zijn van de normale gang van zaken in de Bres, moeten er intern wel wat aanpassingen komen. De grootste aanpassing is de keuken uitbreiden en geschikt maken voor het koken van complete maaltijden…… Dit kost geld, de opbrengst van de Haringparty is dus zeer welkom.