Samen tegen armoede in Zwolle

Armoede, het kan iedereen gebeuren. En sinds de crisis in 2008 komt het ook steeds meer voor. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in Nederland 421.000 minderjarige kinderen het risico lopen op armoede.

Dat betekent dat één op de 9 kinderen in Nederland opgroeit in armoede. Jonge kinderen die met langdurige armoede te maken krijgen lopen doorgaans een achterstand in hun ontwikkeling op.  Daarom is het zo goed dat in Zwolle twee keer per jaar een stadsdialoog plaatsvindt van het armoedeproject “Zwolle armoedevrij”. Aan dit project nemen verschillende instellingen deel waaronder de Bres. De opzet van de dialoog is kennis en ervaring delen en elkaar bijpraten  over de laatste initiatieven rond armoede in Zwolle.  Een belangrijk initiatief, omdat we hiermee met elkaar misschien armoede kunnen voorkomen of minder maken.

Voorkom erger
Want armoede is een maatschappelijk vraagstuk dat iedereen in de gemeente Zwolle aangaat. Vaak gaat het ook om verborgen armoede, mensen die bijvoorbeeld te trots zijn om aan te kloppen bij de gemeente of ze hebben geen zin in gezeur en gedoe. Armoede is niet iets om voor te schamen, het kan ons, door het verlies van werk, ziekte of verkeerde keuzes, allemaal overkomen. Om hulp vragen en de problemen aanpakken is wel van groot belang om erger te voorkomen.

Gebruik maken van de goede regelingen
Opmerkelijk is dat niet alle regelingen en toeslagen bekend zijn bij degene die er voor in aanmerking komt. Er zijn voor minima dus mogelijkheden om de armoede te minder te maken. Hier wordt alleen nauwelijks gebruik van gemaakt in de gemeente Zwolle. De huur- en zorgtoeslag zijn meestal bekend, maar er is meer mogelijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om gemeentelijke regelingen die zijn  opgenomen in  Armoedemonitor zoals:

1.    Collectieve zorgverzekering minima (CZM)
2.    Individuele inkomenstoeslag
3.    Bijzondere bijstand (voor o.a. beschermingsbewind en inrichtingskosten)
a)    Regelingen voor  kinderen
b)    Scholierenregeling
c)    Peuterspeelzaal
d)    Zwemvangnet
e)    Armoede en gezondheid kinderen
f)    School-, sport- en cultuuractiviteiten en vakanties, waaronder vallen:
g)    Jeugdsportfonds
h)    Stichting Meedoen
i)    Stichting Weekje weg;
j)    Stichting de Ruime Wind

Mocht u mensen in uw omgeving hebben die baat kunnen hebben bij deze regelingen, tip ze dan en wijs ze hierop.

Met vriendelijke groet,

namens het bestuur

Marije Keizer