Een warm nest, geen luxe maar noodzaak.

Leo (de naam is gefingeerd) om een interview vragen is geen sinecure. Leo is een trouwe bezoeker van de Bres en hij leek mij de juiste persoon om uit eigen ervaring iets over ‘eenzaamheid’ te vertellen.

Maar ja, dan moet hij niet alleen kwetsbaar zijn, maar zich ook als zodanig willen opstellen anders komt er van het thema weinig terecht. Het duurde even voordat Leo hier over wilde praten, maar toen hij eenmaal begon ging hij echt los….
Er was niet veel mensenkennis voor nodig om te ontdekken dat ik een bijzonder intelligente gesprekspartner bij me aan tafel had. De rake ‘oneliners’ vlogen me als het ware om de oren. Een greep hier uit:

  • Verwaarlozing door de maatschappij is erger dan eenzaamheid.
  • Mijn vader heeft me afgewezen. Ik was niet de modelzoon die hij voor ogen had.
  • Ik voelde en voel me niet gezien, niet gehoord, niet serieus genomen.
  • In de cultuur waarin ik ben opgegroeid maakten we deel uit van een minderheid en die moest bestreden worden.
  • Naast het droge gras brandt ook het natte gras (je brand zelf mee).
  • In deze maatschappij voel ik me redelijk veilig, maar ik merk wel een chronisch tekort aan diepgang.
  • De vooroordelen in de maatschappij versterken mijn gevoel nergens bij te horen.

Alles wat hierboven staat zijn letterlijke citaten van Leo. Een triest verhaal uit de mond van een fijne vent die beschadigd en vooral boos en gefrustreerd is en zich eenzaam voelt. Het is duidelijk dat hem niet de basis van een warm nest is gegund. Een warm nest waar je op terug kunt vallen ook al ben je uitgevlogen. Kent Leo dan helemaal geen lichtpuntjes? Natuurlijk wel, alleen hij ervaart dat niet elke dag zo. Hij kan genieten van zijn zoon, maar heeft moeite zijn liefde over te brengen. Is dat raar in zijn geval? Ach, lees het bovenstaande en we weten wel beter. Tot slot dan toch ook positief citaat: Bij de Bres hoor je er bij, ondanks afkomst, geloof en noem maar op. Anders had ik me in dit gesprek ook niet zo bloot kunnen geven.
En zo was dit gesprek voor mij vermoedelijk leerzamer dan voor Leo!