Een nieuwe doelgroep in De Bres

Wanneer ik op zondagmiddag bij De Bres kom om te openen dan komt het regelmatig voor dat de eerste bezoekers al staan te wachten om naar binnen te mogen.

Vaak zijn het bekende gezichten. De Bres heeft veel vaste bezoekers. Het is mooi dat deze mensen De Bres elke keer weer weten te vinden. Daar waar op een bepaalde plek dezelfde mensen vaak samen komen ontstaan er bepaalde structuren en verwachtingen. Bezoekers van De Bres gaan bijvoorbeeld op hun vaste plekje zitten en met hun vaste groepje kaarten of andere spelletjes spelen. Je weet wat je aan elkaar hebt en dat zorgt voor een vertrouwde sfeer in De Bres voor zowel de bezoekers als de vrijwilligers.
Sinds een aantal maanden komt er een nieuwe doelgroep in De Bres. Jonge jongens en meiden van begin 20. De meesten van hen overnachten bij De Herberg en komen overdag bij De Bres. Het is mooi dat ook deze nieuwe groep De Bres weet te vinden. Tegelijkertijd merken we dat er een cultuurverschil tussen deze groepen is. De jongeren zitten veel op hun telefoon, zijn soms merkbaar onder invloed van alcohol of drugs en zitten gezamenlijk in hun inmiddels vaste hoek. De jongeren zijn niet altijd makkelijk benaderbaar voor vrijwilligers en/of de andere bezoekers en vertonen soms ongewenst gedrag.  Beide groepen moeten (opnieuw) hun plek in De Bres vinden. Vanuit de vrijwilligers komt de vraag naar boven hier mee om te gaan.

Zelf vind ik het mooi dat deze doelgroep De Bres heeft weten te vinden en de jongeren een plek hebben waar zij even “thuis” kunnen komen. Net als voor de oorspronkelijke doelgroep kan De Bres ook voor deze jongeren een plek zijn waar ze tot rust kunnen komen en niets moeten. Tegelijkertijd wringt dit laatste wel een beetje. Juist deze jonge mensen hebben nog een leven voor zich. In plaats van te chillen in De Bres is het mooier als ze zouden kunnen werken aan hun toekomst waar ze nu nog onvoldoende in worden ondersteund. De Bres kan hier niet in voorzien. Daarom zou het veel beter zijn wanneer er een voorziening zou komen speciaal voor deze doelgroep. Daarnaast zijn er sociaal werkers nodig die de jongeren begeleiden bij het regelen van een eigen dak boven hun hoofd en een dagbesteding als werk of school.
Op dit moment is het echter nog zo dat deze doelgroep bij ons in De Bres binnen komt. Vanuit mijn werk als jongerenwerker heb ik de ervaring dat deze doelgroep niet altijd even makkelijke benaderbaar is. Ik moet nu denken aan een quote die ik van de week voorbij zag komen over het werken met jongeren door middel van sport. Dit ging over dat jongeren wel willen veranderen, maar niet veranderd willen worden. Hoewel jongeren soms een schop onder de kont nodig hebben, is het belangrijk dat ze zelf gaan inzien dat hun situatie verre van ideaal is en zelf degene zijn die daar iets aan kunnen doen. Maar wat kunnen wij daarmee als De Bres? Ik denk dat het belangrijk is dat wij er zijn voor deze doelgroep. Met een kopje koffie of warme chocomelk en een luisterend oor als zij dat willen. En indien nodig een hart onder de riem of een wijs advies. Het is het goed dat er voor de gastvrouwen en -heren een training komt over hoe met deze doelgroep om te gaan, zodat we met z'n allen er voor kunnen zorgen dat zowel de jongere als de oudere bezoeker zich welkom blijft voelen in De Bres.

Tegelijkertijd hoop ik wel dat er vanuit de gemeente Zwolle op korte termijn voorzieningen en sociaal werkers komen die actief met deze doelgroep aan de slag gaan om ze te helpen hun leven weer op de rit te krijgen, op weg naar een mooie toekomst.

Ruben Drost, gastheer van De Bres