De stad, het theater, de acteur: Interview met Job Boersma

Voor deze Bresinfo sprak Marije Keizer van de PR commissie van De Bres met Job Boersma. Job speelt mee als ervaringsdeskundige in de voorstelling Thuislozen.

Lokale acteurs
In elke stad waar Thuislozen speelt krijgen lokale hulpverleners, stadsgenoten of vrijwilligers, die zich om de eigen leefomgeving en de zorg om anderen bekommeren, een rol in het stuk. In Zwolle zijn de lokale helden Gert Mink van Limor, Rutger Scholte ter Horst van de Participatieraad en Job Boersma van Skejby Zwolle. Helden, omdat zij zich dagelijks inzetten voor de minder bedeelde medemens.  Job Boersma speelt vooral zichzelf als ervaringsdeskundige tussen de professionele acteurs en niet te vergeten het publiek: “Ik ben gevraagd om mee te spelen, best wel een eer. Ik heb ook niet lang hoeven nadenken om ja te zeggen omdat alles wat kan bijdragen aan meer aandacht voor mensen aan de onderkant van de samenleving erg belangrijk is. Daarnaast vind ik het in het bijzonder belangrijk om blijvend het Project Skejby/Zwolle onder de aandacht te brengen.”

Project Skejby
Skejby is een woonproject voor studenten en gedetineerden uit Denemarken dat daar al meer dan 20 jaar heel succesvol is. In een woonpand met veel gezamenlijke ruimtes als keuken, woonkamer en badkamer wonen studenten en (ex-) gedetineerden samen in één huis. Voor gedetineerden in het woonproject is de recidive terug gedrongen met 25%. Studenten voegen belangrijke levenslessen toe aan hun studietijd. Skejby is op het netvlies van Job gekomen toen hij vrijwilliger was in de Zwolse PI. Met zijn enthousiasme heeft hij het Project Skejby bij veel Zwollenaren onder de aandacht gebracht om dit ook in Zwolle te organiseren.

Inclusieve samenleving
“Ik ben natuurlijk met Project Skejby/Zwolle begonnen, omdat ik in de PI/Zwolle zag hoe slecht re-integratie en resocialisatie was geregeld. Ik dacht: dat kan beter! Daarom heb ik dat concept uit Denemarken gejat om gevangenen te helpen een nieuwe start te maken in de samenleving. Mijn rol in het toneelstuk is vertellen wat ik tegenkom in het werkveld en delen hoe instanties werken. De rol in Thuislozen past ook goed bij me omdat ik ben op een of andere rare manier altijd al begaan met mensen die niet meedoen in de inclusieve samenleving; De exclusieven zeg maar. In het verleden heb ik bijvoorbeeld samen met Jeroen Beuving fotoshoots gedaan met thuislozen en via de PI/Zwolle en mijn vorige werkgever - een GGZ instelling - was dit regelmatig aan de orde. Daarnaast kom ik veel thuislozen tegen op straat, ook in Zwolle. Thuislozen/zwervers op straat zien we nu veel meer dan 10 jaar geleden. De bezuinigingen in de gezondheidszorg zien we terug op straat daarom is het van groot belang om dit op welke manier dan ook onder de aandacht te blijven brengen, zeker als we een inclusieve maatschappij willen zijn.”