Column Niets veranderlijker dan het weer en de mens

Ik mag van de redactie mijn gedachten laten gaan over het wel en wee van en in De Bres; Het liefst in relatie tot mijn passie ‘het weer’.

Wat hebben die zaken nou met elkaar te maken zult u zich ongetwijfeld afvragen. Weinig tot niets, ware het niet dat ze in mijn persoon zijn verenigd. Er zijn in ieder geval parallellen te trekken. Ik noem er een paar:

Variëteit.
Zowel in De Bres als in het weer is voor verveling absoluut geen plaats. Alle denkbare in ons zeeklimaat voorkomende weertypen passeren ook aan de Heiligeweg de revue. Gasten die je rustig als ‘stormachtig’ kunt omschrijven, maar ook stille mensen waar als het ware een waas van mist omheen hangt. Onopvallende mensen, die een grijze, betrokken indruk maken, maar misschien wel juist daarom extra aandacht verdienen. Incidenten zijn er gelukkig weinig, maar als ze er zijn dan zijn het vaak stevige buien, compleet met gedonder. Dan kom je er gelukkig meestal achter dat onweer nog steeds de lucht klaart. Het weer en de mens; Beide zijn per definitie grillig en vaak onvoorspelbaar.

Het klimaat.
Zowel wereldwijd als in De Bres is het een gegeven dat het klimaat langzaam maar zeker aan het veranderen is. De vraag is of de klimaatverandering bij De Bres net zo negatief moet worden gezien als de mondiale opwarming. Mijn antwoord is duidelijk: Nee. De klimaatverandering bij De Bres, wellicht wat zwaar geformuleerd, wordt veroorzaakt door een langzame verschuiving in de doelgroep. Jonge mensen, komend vanuit De Herberg, zorgen voor een andere sfeer. Iets waar de vaste bezoekers soms wat sceptisch tegen aan kijken. Geleidelijk aan winnen we echter ook het vertrouwen van de nieuwe gasten en verbetert het klimaat in positieve zin: Het wordt ‘warmer’ in de Bres.

Is het glas half vol of half leeg?
‘Wisselend bewolkt en af en toe een bui’. Wanneer het glas half leeg is dan ervaar je ‘Al die regen steeds’. Is het glas halfvol dan merk je ‘Ach, tussen de buien door schijnt de zon’. In De Bres is het glas echter meer dan half vol. Dankzij alle variëteit aan bezoekers wordt je mensenkennis aangescherpt. Je doet wat voor de medemens en wordt er zelf ook letterlijk wat wijzer van als het goed is. Wat wil een mens nog meer?

Ton ten Hove