Bezoekers over eenzaamheid

Vanwege het thema van deze Bresinfo gaat een vrijwilliger in gesprek met bezoekers van De Bres. Op de vraag of eenzaamheid iets is dat onder de bezoekers van De Bres aan de orde is wordt er instemmend geantwoord.

Velen maken het niet persoonlijk wanneer zij antwoord geven, maar aan de verhalen die zij kunnen vertellen is te merken dat het thema dichtbij komt. Iemand vertelt dat veel bezoekers geen contact meer hebben met familie en dat de bezoekers van De Bres de enige mensen zijn die ze op een dag ontmoeten.
Dat brengt mij bij de vraag of De Bres er ook voor zorgt dat eenzaamheid verminderd. Hier wordt door allen instemmend op gereageerd. Het is fijn om samen met andere bezoekers te kaarten of een praatje te maken en zo samen de middag door te brengen. De uurtjes kaarten in De Bres zorgen voor afleiding, zodat er even niet aan alle problemen gedacht wordt. Een ander gaat hier niet in mee, maar zegt wel erg blij te zijn met De Bres en hier even onder de mensen te kunnen zijn. Weer een andere bezoeker valt bij en noemt dat met name het aspect dat er niets hoeft qua hulpverlening en iedereen welkom is erg wordt gewaardeerd.
Eenzaamheid is complexe en grote problematiek. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk? Iemand geeft aan dat wanneer je geen groot sociaal netwerk hebt dit niet hoeft te betekenen dat je je eenzaamheid voelt. En andersom ook. Ook al ben je vaak onder de mensen op bijvoorbeeld je werk of in de kerk, dit is geen garantie dat je niet eenzaam voelt.
Een relatief kort gesprek met een paar bezoekers over dit thema geeft mij maar weer eens het besef hoe belangrijk het is dat een voorziening als De Bres bestaat.  Je weet het wel, maar het is ook mooi om uit de mond van de bezoekers te horen wat De Bres hen betekend.