Afscheidsspeech Lucia Besten

Afscheid

Daar sta ik dan op mijn eigen afscheidsfeest, het moment om een belangrijke fase in mijn leven af te sluiten en om stil te staan bij wat is geweest  en wat het me heeft gebracht. Wat ontzettend fijn dat jullie speciaal voor mij hier naar toe gekomen zijn, dank daarvoor.

Gistermiddag heb ik afscheid genomen van onze bezoekers, het was hartverwarmend en bijzonder om te ervaren hoe fijn de band is die we opgebouwd hebben. Wat ben ik verwend en recht uit het hart toegesproken door hen. In de afgelopen tien jaar heb ik zoveel mooie, kleurrijke gasten ontmoet elk met een heel eigen levensverhaal. Mensen waar ik wellicht anders nooit mee in contact zou zijn gekomen. Zij hebben mij de kans gegeven om hen te leren kennen, zich open te stellen waardoor ik een kijkje mocht nemen in de keuken van hun leven daar ben ik hen heel dankbaar voor. Het heeft me veel geleerd over de wereld van uitsluiting en achterstelling en wat dit met mensen doet. Het heeft me laten inzien wat de betekenis  van een veilige plek is  waar elk levensverhaal  gezien en gehoord mag worden, Want wat is het toch, waarom komen  al die mensen met die bijzondere eigenaardigheden naar de Bres? Dat is het vaste vertrouwen wat ze hier vinden dat je hier mag zijn wie je bent. Ik weet wel met die erkeninning  lossen we  hun problemen  niet  op, ook niet het leed of het verlies maar wel iets dat van wezenlijke betekenis is en dat is het behoud van eer(gevoel) en daarmee zijn of haar identiteit. en dat is van enorme waarde. Dat is de kracht van de Bres voor nu en in de toekomst. Wat heb ik genoten van al die contactmomenten, van de knuffels, de pianoklanken, een warme handdruk, een glimlach of van de woorden: “wat fijn om je weer te zien”. Het blijft een  zeer dierbare herinnering voor het leven.
En dan al mijn collega/ gastvrouwen-heren, bestuursleden en collega´s van het RIBW, wat was het goed om met elkaar samen te werken en samen invulling te geven aan de missie en visie van de Bres. Wat hebben we er iets moois van gemaakt daar ben ik bijzonder trots op. Jullie oprechte inzet en betrokkenheid bij de Bres vormt het hart van de organisatie. Ik heb geleerd dat  betrokkenheid nodig is om mensen voor een langere periode aan je organisatie te binden. Ik ben er van overtuigd en heb het hier in de Bres gezien en ervaren dat  mensen die betrokken zijn bij andere mensen en die achter de  missie van de organisatie staan  bereid zijn zich op vele manieren in te zetten. Ik heb hier mooie initiatieven uit voort zien komen. Het gaat niet altijd om  hoe we het doen en wat we doen maar dat we het ‘’samen’’ doen, het gevoel van “de Bres dat zijn wij”.
Tot slot wil ik  jullie bedanken voor al die  ontelbare luisterende oren, de goed bedoelde spiegel die voor gehouden wordt, de oh zo belangrijke relativerende humor, het bedenken en uitvoeren van tal van activiteiten, vooral die belangrijke bestuurstaken, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ook bedank ik jullie voor het vertrouwen dat ik gekregen heb om dit werk te kunnen doen. Ik heb het met veel plezier gedaan, het was niet altijd gemakkelijk maar het was een mooie leerzame periode. Ik heb ervan genoten, nu is het tijd om de Bresdeur te sluiten om andere deuren open te laten gaan. Ik wens  de Bres, het huis van ontmoeting en verbinding nog een lange mooie toekomst toe. Veel succes gewenst met dit mooie werk.

Heino, 1 juni 2017                                                                                                       

Lucia Besten