Rijke Armoede

‘Rijke armoede’.
Kleine gebeurtenissen kunnen soms werken als ‘eyeopener’. Je beseft dan plotseling: ‘O, zit dat zo?’ of het schiet plots door je heen: ‘dat ik dit niet eerder heb beseft’. Iets dergelijks overkwam mij toen ik met een dame in gesprek kwam die, net als veel bezoekers van de Bres, geconfronteerd wordt met financiële armoede of daar in ieder geval tegen aan hikt.

Ze moet al jarenlang proberen rond te komen van een kleine uitkering, woont alleen maar wel zelfstandig. Haar verhaal deed mij de ogen openen. Een paar citaten:
‘Ik ga altijd tegen sluitingstijd naar de super, want dan wordt het brood tegen weinig geld aangeboden. Er is een bloemenzaak in de stad die op zaterdag na 4 uur overgebleven boeketten aanbiedt voor half geld. Kleine extra dingetjes betaal ik van het geld dat ik verdien door één keer in de week ergens schoon te maken. Een dame die aan de deur komt namens een goed doel: soms doe ik dat en zeg ik een ander goed doel gewoon weer op. Soms betrap ik me erop dat ik er een sport van maak om zo sober te leven. En het grote voordeel? De kleine geneugten van het leven, die anderen vaak gewoon vinden leer je zo extra waarderen want voor mij is dat niet gewoon. Weet je, mijn glas is halfvol, Ik tel mijn zegeningen’.
En daar sta je dan. Materieel heb je bij wijze van spreken alles maar vindt je je glas soms toch nog halfleeg en dan wordt je ineens een levensles geleerd door een  blijmoedig mens met weinig geld. Zo kan het dus ook. Wij denken vaak dat wij de helpende hand moeten bieden met (bijvoorbeeld) het schenken van geld. Vaak is dat ook goed, prijzenswaardig zelfs, maar we moeten niet vergeten dat deze mensen, die we het labeltje ‘armoedig’ toekennen ons kunnen leren dat je financiële armoe kunt omzetten in geestelijke rijkdom.
Ton ten Hove.