Inloophuis ruimer in de tijd

Inloophuis ruimer in de tijd

De Stentor, 16 februari 2004. Rust, aandacht en tijd. Bij inloophuis de Bres proberen vrijwilligers een omgeving te creëren waarin deze begrippen tot uiting komen. De behoefte daaraan lijkt groeiende. Het inloophuis verruimt zijn openingstijden en extra vrijwilligers worden gezocht als gevolg van het toenemend aantal bezoekers.

‘Veel mensen lopen met hun ziel onder de arm. Er is ongelofelijke behoefte aan een luisterend oor. Dat bieden onze vrijwilligers en het is de reden dat we er daar meer van nodig hebben.‘
Dominee Egbert van Veldhuizen, coördinator van de Bres, schetst de achtergrond van de toegenomen populariteit. Een toenemend aantal mensen zet een stap over de drempel. Om daaraan tegemoet te komen is de Bres nu ook op vrijdagmiddag en elke eerste zondag van de maand geopend. Die drempel ligt bewust erg laag. Niks moet, is het motto binnen de muren van het inloophuis. Die ontspanning straalt het ook uit. Mensen lezen een krantje, roken een sigaretje (hier mag het wel) of klonteren samen voor een praatje of het leggen van een kaartje rond een tafel.
In de als huiskamer ingerichte ruimte heerst een serene rust. ‘De gasten voelen zich verantwoordelijk voor de sfeer in huis.‘ De mensen die de Bres bezoeken vormen een gemêleerd gezelschap. Bejaarden, ama‘s met kindjes, daklozen, verdrietige en beschadigde mensen. De Bres kan je samenvatten met het woord ‘ontmoeten‘. ‘Omdat ze zelf veel hebben meegemaakt zijn deze mensen creatiever dan je denkt in het omgaan met ingewikkelde situaties. Je zou veel Zwollenaren de sociale kwaliteiten toe willen dichten die onze gasten bezitten. Zowel vrijwilligers als gasten groeien hier.‘
Het lijkt Van Veldhuizens missie om stigmatisering van de gasten te voorkomen. ‘De mensen zijn niet ziek, zwak of misselijk. Het gaat om de vriendschappelijkheid tussen mensen. Wij vragen niet naar de motieven van de bezoekers. Er is hier geen verborgen agenda‘, aldus Van Veldhuizen.
‘We zijn er niet op uit om mensen voor te bereiden op de samenleving.‘ Veel bezoekers hebben gemeenschappelijk dat ze voor Zwolle onzichtbaar zijn. De diaconaal predikant noemt ze de zogenaamde ‘netwerklozen‘.
De bekende Zwolse beeldende kunstenares Marjon Baars heeft de Bres vrijdag een van haar schilderijen aangeboden. Daarop heeft ze Popov de clown afgebeeld.
Tekst: Pieter Steenbergen. Foto: Sacha Wunderink