Een goed begin bij Zwolsche Muziekfabriek, annex de Lions

Een goed begin bij Zwolsche Muziekfabriek, annex de Lions

En: het verhaal gaat door. Zondag 4 januari 2004. De Zwolse afdelingen van de service club Lions heeft haar jaarlijkse nieuwjaarsconcert dit keer in een ander jasje gestoken. In plaats van het klassieke genre staat de Zwolsche Muziekfabriek op het programma in de Nieuwe Buitensociëteit. Zal de formule aanslaan? De grote zaal is tot de laatste stoel bezet: full house, 800 mensen. In feeststemming en –kledij.

Frans van de Vrande, voorzitter, heet ons welkom, en vertelt kort iets over het goede doel dat dit jaar door de Lions gekozen is: de Bres, inloophuis voor Zwolle. Er zal een cheque aangeboden worden, is me verteld. Bestemd voor de aanpassing van de bovenverdieping van de Bres: er komen immers steeds meer bezoekers. Midden in het programma onderbreekt Frans de voorstelling. Hij nodigt me uit om op het toneel te komen. Daar sta ik: en ik krijg in m’n handen een cheque van € 10.000,-! Ik laat ‘m bijna uit m’n handen vallen: te veel om vast te houden! Gelukkig heb ik van tevoren woorden gezocht en gevonden om uit te spreken: “Dank! Namens alle gasten en vrijwilligers van de Bres, dank!”

De volgende dag brengen we twee reusachtige boeketten en de cheque naar de Bres. En daar gaat het verhaal ‘gewoon’ door. Een zilveren echtpaar dat € 200,- geeft, “want we willen dat de mensen van de Bres kunnen meegenieten van ons levensgeluk”. Iemand die zich aanmeldt als vrijwilliger, mét een envelop met € 50,- "voor het kerstmenu”. En nóg iemand, en nóg iemand, die NN wil zijn voor € 100,-. Iemand die z’n woede en frustratie over de WWB uit en kwijtraakt. Een verzenuwde vluchteling. Gasten die elkaar verwelkomen met een ”gelukkig nieuwjaar”. Even vergeten we de WWB, Minister Verdonk, SARS, de smoking guns in Irak, de vogelpest, en Bam. We zijn even domweg gelukkig in de Heiligeweg – (die is) lang genoeg om er samen een goed jaar van te maken.